Quantcast
Channel: نفت و گاز ایران
Viewing all 381 articles
Browse latest View live

همکاری

$
0
0

 از دوستان بازدید کننده دعوت به عمل می آید که در این وبلاگ همکاری کنند.
کسانی که مایل به همکاری هستند اطلاعات زیر را به صورت نظر خصوصی یاایمیل برایم ارسال کنند تا در صورت واجد شرایط بودن برای آنها رمز و نام کاربری ارسال کنم.
نام ونام خانوادگی:
رشته:
دانشگاه:
سطح تحصیلات:
مهارت ها:

در اولین فرصت به درخواست ها ترتیب اثر داده خواهد شد.

تشخیص سنگ شناسی مارن و شیل با استفاده از داده های چاه پیمایی

$
0
0
دوستان عزیز لطفا بجای ایمیل زدن و نظر خصوصی بجز در موارد خصوصی
سولات خود را بصورت عمومی بپرسید تا دیگران هم استفاده کنند.



تشخیص سنگ شناسی مارن و شیل با استفاده از داده های چاه پیمایی

نمودار پرتو گاما بهترین نوع نموداری است که می تواند با اندازه گیری مقدار اکتیویته طبقات، وجود لایه های مارنی و شیلی را نشان دهد.  مارن و شیل به علت اینکه دارای مقدار زیادی ترکیبات ارگانیک هستند و رادیواکتیویته بالایی دارند.بنابر این مقدار پرتو گاما بیش از SOAPI می باشد، امکان وجود لایه های مارن وشیل می باشد مشروط بر اینکه در این عمق نمودار CNL نزدیک یا حدود 30% تخلخل را نشان دهد و بخصوص لترولاگ های Deep و Shallow  آن دارای ارزش خیلی کم و هر دو تقریبا یک ارزش را داشته باشد.
طبقات مارنی و شیلی دارای خلل و فرج خیلی زیادی هستند ولی چون منافذ آنها فوق العاده کوچک است و مرتب نیستند.نفوذ پذیری آنها خیلی کم می باشد، از طرفی در موقع تشکیل و رسوبگذاری لایه مقداری آب در داخل منافذ انها وجود داشته که چون منافذ خیلی کوچک بوده اند هیدروکربن ها نتوانسته اند جانشین آنها شوند، بنابراین طبقات مارن و شیل همیشه حاوی مقداری آب اولیه هستند، لذا در منحنیDeep و Shallow آنها همیشه ارزش خیلی کم دارند و هر دو باید کم و بیش یکسان باشند.
 گاهی در یک طبقه مورد مطالعه با وجود اینکه مارن و شیل وجود ندارد، نمودار پرتو گاما ، مقدار گاما زیادی را می خواند. علت این امر وجود خیلی کم از کانی های رادیو اکتیو می باشد حتی اگر به مقدار فوق العاده ناچیز باشد.بطور مثال کانی گلوکونیت به علت داشتن پتاسیم 40(k40 فوق العاده رادیو اکتیویته می باشد
 و گاهی به مقدار فوق العاده کم در لایه های دولومیت و ماسه ای طبقات آسماری نیز دیده می شود.
وجود این کانی باعث می شود نمودار پرتو گاما تا حدود 80 API خوانده شود، بنابراین لایه ای که در حقیقت یک دولومیت خالص با مقدار کم گلوکونیت است میتواند با مارن وشیل اشتباه گردد.
((Zhzo,Caso4,Mgso4,So4 کانی های دیگری هستند که به علت رادیو اکتیو K40 می باشد و اغلب در طبقات نمکی سازند گچساران دیده شده است.

سیمان حفاری

$
0
0

سیمان حفاری

 author : arian velayati

published in dakal academic journal

چکیده

با توجه به اهمیت سیمان و سیمانکاری چاههای نفت به دلایل بسیار در این مقاله تعریف سیمان , انواع سیمان و سیمانکاری چاههای نفت مورد بررسی قرار می گیرد.سیمان به عنوان سیال حفاری دارای خواص متفاوتی می باشد که گاه نیاز است با توجه به شرایط که مفصلا ذکر خواهد شد اصلاحاتی در آن صورت گیرد که سعی می شود در بحث افزایه های سیمان به آن پرداخته شود.همچنین در مورد برخی آزمایشهایی که روی سیمان حفاری انجام می گیرد بحث خواهد شد.

 

شکافت هیدرولیکی Hydraulic Fracturing

$
0
0

از نقطه نظر مهندسي نفت و گاز و بهره برداري از مخازن هيدروکربوري، افزايش بهره دهي در چاه‌ها به‌ويژه در چاه‌هايي با نفوذ پذيري کم يا چاه‌هاي آسيب‌ديده يكي از مهمترين اهداف مي باشد. تا به امروز روش‌هاي متفاوتي براي افزايش ميزان بهره‌دهي چاه‌ها ارائه و انجام شده‌است که هر يك مي‌تواند به طريقي موجب بهبود عملكرد چاه‌ها گردد. از مهمترين روش‌هاي بهبود بهره‌دهي چاه‌ها، اثر گذاشتن بر فيزيك سنگ مخزن مي‌باشد که در آن سعي مي‌شود تا ساختار فيزيكي سنگ مخزن بهبود يابد. از جمله مهم‌ترين اين روش‌ها مي‌توان به ايجاد شكستگي‌هاي مصنوعي در سنگ مخزن اشاره کرد.
همانطور كه مي دانيم، نفت و گاز در فضاي حفره‌ها و شكاف‌هاي طبيعي در سنگ‌هاي زير سطح زمين تجمع مي‌يابد. وقتي كه چاهي در درون اين سنگ‌هاي حاوي سيالات هيدروكربني، حفاري مي‌شود به علت ايجاد پروفايل فشاري، سيالات بايد از داخل سنگ‌هاي اطراف چاه به درون چاه حركت كنند و سپس از درون چاه به سطح زمين منتقل شوند. اگر خلل و فُرج‌هايي كه در سنگ مخزن وجود دارند به هم متصل باشند و سيال به راحتي به درون چاه حركت كند، سنگ مخزن را سنگي با نفوذ پذيري بالا مي‌دانيم ولي در مورد نفوذپذيري‌هاي پايين، سيال به راحتي قادر به حركت از داخل سنگ مخزن به درون چاه نيست. در اين گونه موارد كانال‌هاي داخل سنگ، آن‌گونه كه بايد، اجازه‌ي حركت سيال را به درون چاه نمي‌دهند پس چاه بهره‌وري اقتصادي ندارد زيرا به مقدار لازم از آن چاه سيال نفتي يا گازي توليد نمي‌شود. به همين دليل نياز به ايجاد شكاف‌ها و كانال‌هاي مصنوعي در داخل سنگ مخزن احساس مي‌شود. كه در واقع اين كانال‌ها توان سنگ مخزن را براي هدايت سيال به درون چاه بالا مي‌برند، اين كانال‌ها معمولاً توسط عمليات شكاف هيدروليكي(Hydraulic Fracturing) ايجاد مي‌شوند.

تاریخچه روش شکافت هیدرولیکی

$
0
0

شکست هیدرولیکی Hydraulics Fracturing بهترین روش برای تعیین میدان تنش در اعماق زیاد است. این تکنیک اولین بار در دهه 1940 به عنوان یک روش مدلسازی میادین نفتی، در شکست سگمنت های چاه پرفشار به کار گرفته شد. به دنبال موفقیت این روش به عنوان یک تکنیک مدلسازی   تلاش هایی برای فهم و درک مکانیزم آن انجام شد. بیشترین تلاش ها در تفسیر مکانیزم روش شکست هیدرولیکی توسط Hubbert & Wills انجام شد. این دو نفر با استفاده از تئوری ارتجاعی به این نتیجه رسیدند که جهت توسعه ترک و میزان فشار ثبت شده در فرآیند اعمال فشار به چاه، به طور مستقیم با تنش های برجا در ارتباط است. Fairhurst اولین کسی بود که از روش شکست هیدرولیکی برای اندازه گیری تنش های برجا میدان استفاده کرد. Fairhurst & Hamison نیز با این روش را با استفاده از تئوری بایوت برای بررسی اثر سیال و محیط های متخلخل توسعه دادند.  امروزه شکست هیدرولیکی یکی از روش های کلیدی پیشنهاد شده از طرف انجمن بین اللملی مکانیک سنگ برای تعیین تنش های برجا می باشد.

ژئومکانیک مخزن

$
0
0
معرفی کتاب ژئومکانیک مخزن


کتاب Reservoir Geo-mechanics از قویترین کتاب های در زمینه ژئومکانیک مخزن می باشد. همان طور که می دانید مسائل ژئومکانیک مرتبط به مهندسی نفت از نظر مقیاس به دو دسته تقسیم می شوند. یه دسته مربوط به مقیاس مخزن بوده و دیگری در حیطه مقیاس چاه می باشد. و این دو نوع مسائل در اصل دو دنیای بزرگ و مختلف هستند. مسائلی مانند پایداری چاه و مشکلات لوله جداری جز مسائل مربوط به مقیاس چاه و مسائلی مانند Reservoir Compaction، Rock Reservoir Behavior مربوط به مقیاس مخزن می باشند. این کتاب یکی از منابعی است که بیشتر به مسائل ژئومکانیکی مربوط به مخزن توجه می کند.

Zobak نویسنده این کتاب یکی از مشهورترین افراد در زمینه اندازه گیری تنش برجای مخزن می باشد. و به جرأت می توان گفت این کتاب در زمینه بدست آوردن تنش های میدان، نمونه و منحصر به فرد می باشد. برخی از فصل های این کتاب حاصل 30 سال کار این محقق در زمینه Stress Mapping می باشد.

چاه آزمایی

HSE دوره آموزشی


آدرس شرکتهای نفتی

$
0
0

آدرس شرکتهای نفتی


مدیریت امور بین الملل

تهران، خیابان طالقانی،  تقاطع حافظ، مرکزی اول، شرکت ملی نفت ایران، تلفن: 66151

پست الکترونیک: info@nioc-intl.ir

وب سایت: www.nioc-intl.com

مدیریت توسعه  منابع انسانی

تهران، خیابان طالقانی، تقاطع حافظـ، مرکزی اول،  شرکت ملی نفت ایران، تلفن: 66151

پست الکترونیک: itcenter@nioc.org

وب سایت: www.noic-nrm.com

         www.pm-n.com

معرفی ساختار و کارکرد سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک)

کاربرد فناوری چاه های چند شاخه ای در مخازن نفتی

$
0
0
امروزه شرکت های عملیاتی نفتی توجه خود را به بهینه سازی تولید، کاهش هزینه و افزایش بازیابی نفت متمرکز کرده اند؛ از این رو حفر چاه های چند شاخه ای گسترش زیادی یافته است.

در بیش از 10 درصد از 74 هزار چاه حفاری شده در جهان از این فناوری استفاده شده است، همچنین این فناوری برای ورود مجدد به چاه های موجود نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

چاه های چند شاخه ای با هزینه بیشتری از چاه های معمولی و افقی حفر می شوند، ولی حجم برداشت از مخزن و فاکتور بازیابی بیشتری نسبت به دو روش دیگر دارند که در توجیه اقتصادی این روش تاثیر زیادی دارد.

اولین چاه چند شاخه ای (چند جهتی) در سال 1953 میلادی در کشور شوروی پیشین با طراحی مهندس الکساندر میخایلویچ گریگوریان حفر شد، این چاه با 9 شاخه جانبی در ردیف های کربناته کربونیفر به منظور سطح تماس بیشتر با مخزن حفاری شد.

انواع مخازن نفت و گاز

$
0
0

رفتار سیالات مخزن در مدت تولید بوسیله نمودارهای دو فازی آن و محل قرار گرفتن نقطه بحرانی آن سیال تعیین می گردد.

ابتدا لازم است توضیحاتی در مورد این نمودار های فازی و نکات مهم مربوط به آن ذکر شود.دربررسی و آنالیز سیالات درون مخزن چندین نمودار از امهیت خاصی برخوردار می باشند مانند نمودارهای P-T، P-V، V-T، P-X، T-X، V-T و همچنین نمودار سه بعدی P-V-T که با توجه به اهمیت نمودار P-T در مهندسی مخازن و همچنین سادگی این نمودار تعاریف اولیه روی این نمودار داده خواهد شد.

 

لازم به ذکر است که سیالات درون مخزن بیشتر حالت مخلوطی از چندین ترکیب (Muticomponent) می باشند لذا در اینجا سعی بر این است که این تعاریف برای حالت مخلوط چند جزئی داده شود. در شکل 1-1 ابتدا نقطه A را در نظر می گیریم. در فشار PA+ مخلوط ما مایع می باشد. همچنان که فشار را کاهش می دهیم (در دمای ثابت و در امتداد خط A-B) مایع تا رسیدن به نقطه 1 انبساط خواهد یافت و در این نقطه ملکول های کوچک گازی قادر به ترک مایع خواهند شد. این نقطه که در آن اولین حباب های کوچک گازی از سیال مایع جدا می شود را نقطه حباب می نامند و فشاری را که در آن فشار اولین گاز تشکیل خواهد شد را فشار نقطه حباب (Bubble point pressure) می گویند. اگر دوباره فشار را کاهش دهیم گازهای بیشتری جدا خواهند شد تا جایی که میزان بسیار کمی از مایع باقی می ماند. نقطه ای که در آن تنها یک قطره مایع باقی مانده است را نفطه شبنم (Dew Point) می نامند و فشار در این نقطه را فشار نقطه شبنم (Pd) می گویند.

منشا تشکيل نفت

$
0
0
تشکیل نفت از منشا آلی و از منشا غیر آلی. دلایل ارائه شده در مورد منشا غیر آلی ( معدنی) نفت بسیار ضعیف بوده و امروزه باطل شناخته می‌شود. همه محققین این عقیده را دارند که کانسارهای بیتومن‌های طبیعی از عناصر آلی و در داخل تشکیلات رسوبی بوجود می‌آیند. البته تشکیل متان به صورت معدنی که در فضا و در چندین سیاره دیگر یافت می‌شود استثنایی در این مورد است. معمولا متان معدنی نمی‌تواند تشکیل ذخایر عمده گازی را بدهد.
حمل و ته نشست مواد آلی در دریا
وقتی که نفت از مواد آلی مشتق شد مهم فهمیدن چگونگی ته نشست آن مواد در داخل رسوبات دریایی است. در هر سال حدود 5.110 تن مواد آلی در اقیانوسهای جهان تولید می‌شوند که اکثریت آنها در داخل رسوبات دریایی مدفون می‌شوند. مواد حاصل از فرسایش سنگها در خشکی به داخل اقیانوسها حمل می‌شوند و در مناطق ساحلی خصوصا در دلتاهای رودخانه‌ای بیشتر از سایر جاها رسوب می‌کنند. همچنین مقدار مشابهی از مواد گیاهی حاصل از خشکی نیز در داخل اقیانوسها انباشته می‌شوند.

حفاری زیر تعادلی(Under Balance Drilling)

$
0
0

● حفاری زیر تعادلی(Under Balance Drilling)

بیشتر چاههای نفت و گاز طبیعی با روش دورانی حفر میگردند که در آن مته حفاری سنگهای ته چاه را خرد میکند. سیال حفاری از درون لولههای حفاری به پایین پمپ شده و از فضای حلقوی میان لوله حفاری و دیوارهی چاه به سطح زمین باز میگردد. همراه با جریان این سیال در درون چاه، خردههای حاصل از عمل حفاری به سمت بالا حمل میشوند و بدین صورت درون چاه تمیز میشود.
در عملیات حفاری، سیال حفاری وظایف دیگری نیز بر عهده دارد که شامل حفظ استحکام دیوارهی چاه، خنک کردن مته و مهمتر از همه کنترل سیالات درون سازندهای حفاری شده است. هنگامی گفته میشود چاه در حالت تعادل ( Balance) قرار دارد که فشار سازند و فشار ناشی از ستون سیال حفاری با هم برابر باشند. در این حالت هیچگونه انتقال سیالی بین چاه و سازند رخ نمیدهد.

زبان انگليسي در کنکور کارشناسي ارشد مهندسي نفت

$
0
0
اين درس با ضريب2 شامل 30سوال ميباشد که شامل بخش هاي زير ميشود:

زبان انگليسي عمومي :
لغات 10سوال
گرامر5سوال

سوالات درس زبان انگليسي عمومي  دشوار است که به علت گستردگي زبان انگليسي  نميتوان  کتاب خاصي  پيشنهاد کرد  که تمام سوالات رو پوشش بده.
و ميتوان براي گرامر و لغات از جزوات و کتب  موسسات مختلف يا کتب موجود استفاده کرد.

پيشنهاد ها

کتاب کامل 504 تافلبا ترجمه فارسی

فلش کارت 504  ورژن دوم با مثال

نرم افزار 504تافل

جزوه زبان عمومي موسسه پارسه

جزوه گرامر

واژه های زبان عمومی

زبان انگليسي تخصصي نفت:
شامل سه متن  و15سوال

متن هاي تخصصي  کنکور سال 91در مورد:
1-خواص سنگ 2-حفاري 3-نفت خام
متن هاي تخصصي کنکور  سال 90در مورد:
1-بهره برداري 2-زمين شناسي نفت 3- حفاري و مانده يابي

پیشنهاد ها
انگليسي براي دانشجويان  نفت - دکتر فرخ پي
کتاب زبان انگليسي کنکور ارشد-راهيان ارشد

کتب مرجع مهندسی نفت


تعداد شركت كنندگان در رشته مهندسي نفت و شيمي دانشگاه ازاد سال 90

$
0
0

تعداد شركت كنندگان در رشته پژوهشي مهندسي نفت سال 90
420 نفر
تعداد شركت كنندگان در رشته مهندسي مخازن علوم و تحقيقات 90
380 نفر
تعداد شركت كنندگان در رشته حفاري و استخراج علوم و تحقيقات 90
350 نفر
تعداد شركت كنندگان در رشته مخازن اميديه90
412 نفر
تعداد شركت كنندگان در رشته حفاري و بهره برداري اميديه 90
370 نفر
تعداد شركت كنندگان در رشته مهندسي نفت نفت اميديه 90
173 نفر
تعداد شركت كنندگان در رشته مهندسي فرايند اهر 90
212 نفر
تعداد شركت كنندگان در رشته مهندسي شيمي فرايند شاهرود 90
95 نفر
تعداد شركت كنندگان در رشته مهندسي فرايند علوم و تحقيقات 90
270 نفر

نتایج آزمون کارشناسی ارشد یکشنبه اعلام می‌شود/آغاز ثبت‌نام از 18 شهریور

$
0
0

جلال طباطبایی، معاون سازمان سنجش آموزش کشور در گفت‌وگو با خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری فارس با بیان اینکه اعلام نتایج آزمون کارشناسی ارشد 91 مراحل نهایی خود را طی می‌کند، گفت: نتایج آزمون کارشناسی ارشد 91 تا روز یکشنبه 12 شهریورماه اعلام می‌شود.

به گفته وی براساس ظرفیت‌های اعلامی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی که در دفترچه انتخاب رشته آزمون کارشناسی ارشد درج شده است 83 هزار و 469 نفر از طریق این آزمون در دانشگاه‌های کشور پذیرش می‌شوند.

معاون سازمان سنجش آموزش کشور با اشاره به راهیابی تعدادی از داوطلبان به مقطع کارشناسی ارشد از طریق تسهیلات استعدادهای درخشان و بدون آزمون، خاطرنشان کرد: امسال با احتساب دانشجویان استعداد درخشان و مازاد ظرفیت، بیش از 85 هزار نفر در دوره‌های کارشناسی ارشد جذب دانشگاه‌های کشور می‌شوند.

به گفته وی ثبت‌نام پذیرفته شدگان آزمون کارشناسی ارشد امسال در دانشگاه‌های کشور از 18 شهریورماه آغاز می‌شود.

منبع : فارس نیوز

اعلام نتایج ارشد

$
0
0
فردا نتایج ارشد 91 اعلام میشه

از دوستان خواهش می کنم در همین پست در قسمت نظرات بفرمایند که با چه رتبه در چه گرایش کدام دانشگاه پذیرفته شدند

بعدا که اطلاعات جمع آوری شد یک پست جامع از اطلاعات شرکت کنندگان و نحوه قبولی ها میذارم که منبعی باشه برای داوطلبان امسال و سالهای بعد

پیشاپیش آرزوی موفقیت دارم برای همه ی داوطلبان عزیز

________

نتایج اعلام شد لطفا ما رو بی خبر نذارین

من خودم 117 حفاری بودم صنعتی شاهرود قبول شدم

آخرین اخبار قبولی کارشناسی ارشد مهندسی نفت 1391

$
0
0

گرایش حفاری

نوید صادقی ... رتبه 9 ... دانشگاه تهران

سید امید میر اسماعیلی ... رتبه ۱۳ ... دانشگاه تهران

 رتبه 117آرین ولایتی  ... دانشگاه صنعتی شاهرود - شبانه

رتبه 122 ... قبول نشد

 

گرایش مخازن هیدروکربوری

میثم مروجی...رتبه ۱....دانشگاه صنعتی شریف

بهروز حریمی...رتبه ۲....دانشگاه صنعتی شریف

پیام سلیمانی...رتبه ۳....دانشگاه صنعتی شریف

احسان مهدوی...رتبه ۱۱....دانشگاه صنعتی شریف

رتبه ۵۷....دانشگاه شیراز

رتبه ۵۸....دانشگاه شیراز

رتبه ۵۹....دانشگاه صنعتی سهند تبریز

 

گرایش اکتشاف نفت

امین دلخانی...رتبه ۱ ... دانشگاه صنعتی امیرکبیر

رتبه ۹۰ ... قبول نشد

 

***این اطلاعات با همکاری عزیزان در حال تکمیل و بروز رسانی است...

منبع: راهیان نفت

فرصت

$
0
0

از فردا چهارشنبه تا جمعه

هر کتاب یا جزوه مهندسی نفت را که بخواهید در صورت داشتن برای دانلود میزارم.


هر آنچه بخواهید فقط تا جمعه!!!!


صادقانه بگم فقط تا جمعه به اینترنت پرسرعت دسترسی دارم و از شنبه به دلیل مشغله کاری و ماموریت شغلی احتمال دسترسی به اینترنت پرسرعت برام کم است فقط متونم ایمیل هایم رو چک کنم.و نمیتوانم چیزی توی وبلاگ قرار بدهم


از هرگونه پیشنهاد همکاری در وبلاگ استقیال میشود.


Viewing all 381 articles
Browse latest View live