گرایش : مهندسی مخازن هیدروکربوری
یه دانشگاه تو تهران به نفع بچه های مخزن
برای اطلاعات بیشتر به سایت سازمان سنجش مراجعه کنید
گرایش : مهندسی مخازن هیدروکربوری
یه دانشگاه تو تهران به نفع بچه های مخزن
برای اطلاعات بیشتر به سایت سازمان سنجش مراجعه کنید
استفاده از میکروبها در ازدیاد برداشت نفت بحث جدیدی نیست. اولین مورد مکتوب، در سال ۱۹۱۳ مربوط به ج.ب.دیویس (J.B.Davis) است. در سال ۱۹۴۶، سی.ای.زوبل (c.a.zobell) فرایندی برای بازیافت ثانویه نفت با استفاده از میکروبهای بیهوازی و مکانیزم انحلال مواد معدنی سولفاتی ثبت کرد.
اولین بار در دهه 1950 میلادی در فلوریدا رابطه بین امواج لرزه ای و افزایش بردداشت مشاهده شد. برای مثال با احداث ریل راه آهن در نزدیکی چاهها مشاهده شد که با عبور قطار چاه آب با افزایش سرعت بردداشت همراه است.
در زلزله 21 ژانویه 1952 کالیفرنیا دو چاه از دو مخزن مجاور، یکی به اندازه 14 بشکه افزایش برداشت و دیگری اندازه 48 بشکه کاهش برداشت را نشان می داد که این نشان از پیچیده بودن عملکرد این امواج بر مخزن دارد.
در زلزله دیگری که در تاریخ 14 می 1970 در تاجیکستان رخ داد، تغییر مثبتی در چاههای نفتی مشاهده شد که تا مدت ها ادامه داشت. ناگفته نماند که بهره برداری از این چاهها سالها متوقف شده بود.
از مجموعه بررسیها چنین برمیآید كه بازیافت نفت در مخازن تك تخلخلی اصولاً تابعی است از نفوذپذیری سنگ مخزن، سرعت جابهجایی، فشار موئینگی و میزان «سیال دوستی»[3] سنگ مخزن. درصورتی كه سایر عوامل فوق ثابت فرض شوند، میزان نفت اشباع شده باقیمانده تابعی از سرعت جابهجایی نفت خواهد بود. در این صورت در حالت جابهجایی از طریق ریزش ثقلی، میزان نفت باقیمانده كمتر و در حالت جابهجایی با فشار یا رو به جلو، میزان نفت باقیمانده بیشتر خواهد بود.
قابل ذكر است كه در مخازن شكافدار شكستگیها بهمثابله محدوده یا اضلاع بلوكها عمل میكند و به همین دلیل فرآیند جابهجایی رو به جلوی نفت در چنین سیستمی بهجز در حوزههای خیلی نزدیك به چاههای تزریقی كارآمد نیست.
باید توجه کرد که کسب اطلاعات از خصوصیات گوناگون سنگ و شکاف در این گونه مخازن محدود به یک ابزار خاص نیست و نمی توان با بهره مندی از یک فن آوری مشخص، به تمام ابعاد و پیچیدگی های آنان پی برد. در واقع وسایل و ابزارآلات اندازه گیری خصوصیات در این مخازن دامنه (scale) وسیعی را دربر می گیرند. برای نمونه از خروجی های لرزه نگاری (seismic) برای شناسایی شکست های عمده (major faults) با ابعاد کیلومتری در مخزن می توان استفاده کرد و در همین حال آزمایشات گوناگون بر روی مغزه (core) امکان بازشناسی ترک های بسیار کوچک در ابعاد میلیمتری را مهیا می سازد.
بنابر این جامعیت عملکرد مشخصه سازی در این مخازن منوط به استفاده هوشمند و صحیح از اطلاعات بسیار متنوع موجود و در عین حال یافتن ارتباط (correlation) میان چنین اطلاعاتی است. روش های مختلف مدل سازی مخازن استفاده هوشمند و تعیین رابطه ی میان اطلاعات اخذ شذه از مخزن را برعهده دارند.
امروزه عمده روش های موجود برای مدل سازی مخازن شکافدار طبیعی استفاده از مفاهیم زمین آماری و مدل سازی فضایی خصوصیات مختلف سنگ و شکاف با بهره گیری از علم آمار می باشد، اما محدودیت های موجود در برآورد ارتباط (correlation) میان خصوصیات مختلف شکاف (از قبیل اندازه (size) ، شیب (orientation) ، دهانه (aperture) و ...) در علم زمین آمار، امکان استفاده ی حداکثر دو پارامتر و جستجوی ارتباط بین آن ها را به مهندس نفت می دهد که خود عامل پیدا کاستی در مدل و سطحی بودن نتایج است.
با ظهور مفاهیم هوش مصنوعی (AI) و بالاخص شبکه های عصبی مصنوعی (ANN) و کاربرد روزافزون آن در مباحث مختلف صنایع بالادستی نفت در سال های اخیر، توجه بسیاری از محققان برای بهره گیری از آن ها در مدل سازی مخازن شکافدار طبیعی جلب گردیده است. قابلیت استفاده از ورودی های متنوع و بعضا متناقض (دقیقا مانند آنچه نتایج آزمایشات مختلف در ابعاد گوناگون در مخازن شکافدار طبیعی بدست می دهند) و در آمیختن هوشمند آن ها با استفاده از توابع وزن دار و بهینه سازی و خاصیت آموزش پذیری شبکه و در نهایت محدود نبودن توابع خروجی به مقادیری ریاضی و فرمولیزه، توانایی شبکه های عصبی مصنوعی را در مدل سازی دقیق تر و منطبق با واقعیات نشان می دهد.
ديناميک سيالات محاسباتي کاربردهاي گستردهاي در صنعت دارد و در اينجا براي آن كه يک ايده کلي در مورد استفاده از آن در صنعت به شما بدهد به تعداد کمياز کاربردهايش اشاره مينماييم. شبيه سازي نشان داده شده در زير با استفاده از نرم افزار فلوئيد انجام گرفته است...
ديناميک سيالات محاسباتي ميتواند براي شبيه سازي جريان از روي يک وسيله مورد استفاده قرار گيرد. براي نمونه از آن ميتوان براي مطالعه اثرات متقابل پره ها و روتورها با بدنه هواپيما استفاده نمود...
ديناميک سيالات محاسباتي چيست؟
ديناميك سيالات محاسباتي راه حل تئوري جهت بررسي و پيش بيني عملكرد سيستمهايي است كه درگـير جريان سيال، انتـقال انرژي و پديدههاي مـربوطه ماننـد احتراق و واكنشـهاي شيميايي ميباشند. اين محاسبات با شبيهسازي كامپيوتري همراه ميباشند. كدهاي CFD معادلات پيوستگي جرم، انرژي و اندازه حركت را روي يك دامنه كه توسط كاربر مشخص ميشود، حل مينمايند. CFD تكنيكي بسيار قوي بوده و محدودة بزرگي از كاربردهاي صنعتي را در بر ميگيرد. مثالهايي در زمينة كاربردهاي CFD در مهندسي شيمي به شرح زير ميباشد:
- پليمريزاسيون
- جريانهاي چند فازي در راكتورها (به عنوان مثال برجي که حامل حباب هاي گاز می باشد)
- عملکرد راكتورها
- ته نشيني
- جداسازي
- شبكههاي پيچيده خطوط لوله
- اختلاط
و فرآيندهايي كه حركت سيال در آنها نقش اساسي را داشته باشد.
http://wdl.persiangig.com/pages/download/?dl=http://iran-oil.persiangig.com/document/lecture%202/well%20log-heydari.pdf
برای دانلود از سایت فورشیر باید در سایت مذکور ثبت نام کنید و پس از ورود اقدام به دانلود کنید.
من حفاری 1 رو با آقای دکتر داشتم و ایشون یکی از انسان ترین افرادی هستند که تو عمرم دیدم و به ایشون ارادت دارم ولی...
1-امکان اسکن کردن جزوه برای ما وجود نداره...این کار بسیار وقت گیره و نه من نه آقای مهندس زلقی وقت این کار رو نداریم
2-این جزوه بسیار ساده اس..یعنی الفبای حفاریه و دیگر هیچ(با تمام احترامی که برای دکتر قائلم)
لطفا جزوه و یا کتاب مهندس کاوه ابراهیم زاده و یا دکتر عادل زاده رو تهیه بفرمایید...باور کنید از دلسوزی میگم
به عنوان کسی که 5 ساله داره حفاری می خونه میگم...این منابع براتون خیلی بهتره...
استاد دانشگاه امیرکبیر
تهیه شده توسط مهندس امین رادفر
بالاخص مهندسی نفت
ان شا الله تشریف بیارید مقطع ارشد متوجه اهمیت یادگیری این نرم افزار میشید...از همین الان یادگیریشو شروع کنید که فردا مثل من مجبور نشید به سرعت و بدو بدو یاد بگیرید
جزوه لاگ با تصاویر با کیفیت خوب از مناطق نفت خیز جنوب
از مناطق نفت خیز جنوب
112صفحه با تصاویر با کیفیت بالا و حجم 5مگابایت
من چند تا موضوع کلیمیگم که هرکدوم رو که علاقه داشتید میتونید به صورت موردی یا تخصصی تر کار کنید.
روشهای ازدیاد برداشت
تزریق آب با شوری کمتزریق گازهای هیدروکربنی به صورت امتزاجی یا غیر امتزاجی
تزربق گازهای غیر هیدروکربنی مثل دی اکسید کربن/نیتروژن و....
تزریق مواد شیمیایی و پلیمری
روش های حرارتی مثل تزریق بخار داغ و احتراق درجا و ....
بطور موردی مثلا در مخازن شکافدار /مخازن ماسه ای/ مخازن گازی شیل/مخازن لایه ای/مخازن نازک
مخزن سازند خاص و ...
مطالعه موردی پارامترهای مخزن در ازدیاد برداشت
-بررسی تغییر ترشوندگی در فرآیندهای ازدیاد برداشت
-بررسی نمودارهای تراوایی در فرآیندهای ازدیاد برداشت
-بررسی تغییر ترشوندگی در فرآیندهای ازدیاد برداشت
- بررسی اشباع آب باقیمانده یا نمودارهای فشار موئینگی
و دیگر پارامترها
شیبه سازی و مدل سازی فرآیندهای ازدیاد برداشت
بهینه سازی فرآیندهای ازدیاد برداشت به صورت موردی
بررسی آزمایشگاهی در مقیاس مغزه فرآیندهای موثر در برداشت از مخازن
و بسیاری موارد دیگر ...